top of page
Oude tekening bloemkool transparant_edit

DE TUINEN

2000 STAPPEN IN 'T GROEN

#historischetuinen #groentemuseum #tgrom #museumvdgroentestreek
Historische tuinen

KAREL DE GROTE, OF LOUIS XIV ?

Van lijstjes naar lijnen

1.200 meter paden leiden langs oa vier historische tuinen die de geschiedenis vertellen van de planten- en de groenteteelt. Het zijn geen exacte reconstructies van eeuwenoude tuinen, maar vrije interpretaties. Ze geven wel een beeld van tuinen die een belangrijke invloed hebben gehad op onze huidige tuincultuur.

​

Van de 75 plantensoorten die keizer Karel de Grote oplijstte tot de strakke geometrische indelingen die zo populair werden onder koning Lodewijk de Veertiende, een wandeling door de museumtuinen is een wandeling door de geschiedenis van onze voeding en wereldhonger. En de boer die ploegde ondertussen voort, in voren en ruggen, zo toont de boerentuin met kolen en ajuinen. Tot de tuin van vandaag waar alles samenkomt, weer uiteenvalt en naar eigen goesting gemodelleerd wordt met kleuren, kruiden en allerlei eetbaar groen.

​

Elk seizoen is anders, dus geen erg of je nu herfst- of lentemens bent, er valt altijd iets te ontdekken.

WEB-Agricultural_labours-Livre_des_profi

HORTUS BOTANICUS

In situ behoud van plantgenetische diversiteit

Een roos is een roos is een roos, maar daar lacht de doorsneekool flink mee. De familie van de kolen, de brassica's, telt alleen al zoveel ondersoorten. Een krak die er meer dan 10 kan opsommen, te beginnen met bloemkool, boerenkool, spitskool, .... En al die koolsoorten kennen nog 's lokale variëteiten zoals Vroege Mechelse bloemkool, of Dikke Gentse Groene, of Nero di Toscana.

​

Als een soort van botanische tuin voor groentefanaten zijn zoveel mogelijk soorten verzameld en aangeduid over de gronden van het museum. Met hier en daar een historische uitleg bij de plant zelf of de eigenlijke variëteit. Leer meer dan het verschil tussen een vastkokende, bloemige of frietaardappel, maar ontdek de enorme rijkdom van de Rote Emma's, Kerkauer Kipflers en Blauwe Busschotsen van deze wereld.

Cabbages

HISTORISCHE SERRES

Van eenruiter tot tweekaps

Een unicum, de serres van de Midzeelhoeves zijn erkende monumenten. Wat hen speciaal maakt, is de opeenvolging van de evolutie in de serreteelt. Van de simpele onverwarmde eenruiter op kniehoog, over de broeiserre voor het jonge grut en de bloemkoolserre die eigenlijk een druivenserre is, tot de hoge tweekapsserre. Van bescheiden naar almaar ambitieuzer, de serres groeiden mee met de visie en het lef van de boer om steeds hoger en breder te gaan.

​

Vandaag zijn de glasteeltbedrijven enorme mastodonten van hectares glas boven beton, 't Grom neemt je mee naar de roots van die beweging.

de kweekserre van groentemuseum 't GROM
bottom of page