HET MUSEUM VAN DE GROENTESTREEK
OVER
DE MIDZELEN
300 jaar klei & leem
Van de klei en leem in de grond tot die in bakstenen en het oker erop, al sinds 1712 en allicht langer wordt er voedsel gekweekt op en rond de Midzeelhoeves. In het begin nog door pachtboeren in opdracht van de Cisterciënzerinnenabdij Roosendael een eindje verderop en later door generaties bewoners die hun kost probeerden te verdienen met vee, granen en groenten.
En niet dat dat altijd simpel was. Duvelsgrond noemden sommige hoveniers die kleibodems wel eens. Loodzwaar in het natte voorjaar en beenhard onder de zomerse zon. De beddencultuur, zo typisch voor de streek, maakte het gelukkig wel mogelijk om alle monden te voeden. Op verhoogde aarden ruggen - ook bedden of gewenten genaamd - wisten de boeren de vroegste en lekkerste groenten te kweken. En later volgden nog de serres en speciale werktuigen aangepast aan de bodem en de teelt. Tot uiteindelijk door klimaat en selectie ook de planten zich aanpasten en lokale variëteiten het licht zagen, zoals de tomaat Roem van Mechelen en hollepijpselder van De Roy.
Ons verhaal is ontstaan klei en leem, van de akkers, over de hoeves en ploegen, tot de vroege groenten. Tot de mensen die er wonen, wroeten en feesten.
ONS ERFGOEDCENTRUM
bruisend & bedrijvig
In 2006 opende vzw Midzeelhoeve het museum genaamd 't Grom, het groentemuseum. En de ambitie was van bij het begin om een bruisend erfgoedcentrum op te richten. Het moest een doe-museum zijn, met veel aandacht voor het tuinbouwverleden én voor gezonde voeding. Tuinen, serres en keukens werden ingericht zodat bezoekers en vooral kinderen zoveel konden proeven, ruiken en uitproberen. Van de grond tot in de mond.
Sindsdien is 't Grom verder gegroeid als museum en borgt het alle soorten erfgoed, zowel onroerend, materiëel, immateriëel als levend erfgoed. En dit doen we zoveel mogelijk door de echte erfgoeddragers de ruimte te geven om hun vakmanschap of kennis te tonen én over te dragen. Zo is het museum vandaag niet enkel een bruisend erfgoedcentrum, maar vooral ook een bedrijvig huis. Mannen en vrouwen gebruiken het museum in al haar diversiteit om een verleden van voeding en hovenieren uit te dragen naar vandaag. Want nu moet het gebeuren.
ONZE VRIJWILLIGERS
een m/v/x voor elke job
Vele handen, licht werk. Veel werk, nog meer handen. Zelfs in een klein museum ligt er altijd wel een klus waar niemand toe komt. Godzijdank zijn er dan de vrijwilligers. Ieder met zijn of haar eigen goesting en talent. Van de tuin, over de bib en balie, tot in de keuken. Of het nu op een ladder of tussen de rekken is, zolang het plezier gedaan wordt, voelt het niet als werk.
Onze vrijwiligers begeleiden workshops, schilderen de oude hoeves, kuisen de gangen uit, werken in de tuinen, verwelkomen bezoekers, organiseren het depot, en zoveel meer. En ze vieren en feesten ook mee. Ieder heeft een aandeel in het succes van het museum. Na het klussen komen we samen voor een tas koffie of soep en een babbel. En op speciale momenten toosten we samen, op wat afgewerkt is en op alle wilde plannen.
Wil jij ook jouw goesting en talenten delen, klik dan hier!
ONZE PARTNERS
samen uit, samen thuis